Cara Mudah Nak Mulakan Tabiat Baca Al-Quran

by - May 20, 2019


Assalamualaikum semua... 

Hari ni saya nak share cara mudah untuk mulakan tabiat membaca Al-Quran. Tajuk agak heavy kali ni... Kakak cuba hokay... Hahahha...  Kalau tak pandai nak baca Quran, baca tafsirnya dan cuba fahamkan maksud ayat dan relate ayat tersebut dalam kehidupan peribadi kita... Saya tak pandai nak huraikan secara detail tentang Tafsir dan Tadabbur ni... Untuk lebih kefahaman, boleh rujuk laman ni... BEZA TAFSIR & TADABBUR 

First of all, sebelum saya mulakan, saya just nak nyatakan kat sini yang saya bukanlah orang yang tinggi ilmu agama, saya pun masih belajar lagi, masih beginner, jadi jika terdapat kesalahan dalam perkongsian saya, saya mohon agar anda perbetulkan saya... Saya sekadar ingin berkongsi pengalaman dengan pembaca semua, mana tahu kot ada yang terinspirasi dengan kisah saya, ada yang join buat benda ni, Alhamdulillah...

To be honest, saya bukanlah orang yang  selalu selak Quran... Tapi... since 16 Mei yang lalu, saya cuba mulakan. Sis cuba... 😜 Bukanlah nak tunjuk jadi alim, jauh sekali nak tunjuk baik tunjuk hebat... Saya pun banyak khilaf. Banyak dosa. Baru nak bertatih buat benda-benda macam ni. Harap-harap Allah izinkan. Saya mulakan pun sikit-sikit... Ikut kemampuan diri. Ada masa, saya buat. Baru 4-5 hari je pun... Tak dapat habiskan satu surah dalam satu masa, sambung-sambung ler... Boleh baca titik permulaan saya buat benda ni... HARI GURU 2019 HARI PALING BERMAKNA UNTUK SAYA

Ni antara tipsnya...

Pertama

Tips ni saya terbaca kat FB. Ada orang share... Ustaz Ebit Lew tulis, jika kita ada masalah, rasa down, buka Quran, baca je mukasurat yang terbukak tu, fahamkan ayatnya... 

So, part ni, memang saya try... Since saya guna apps Quran kat telefon, apa yang saya buat, saya tak pandang screen (LOL!), saya just scroll dan klik... Yes, saya dapat surah Al-Qasas! Tak tahulah suratan atau kebetulan, memang surah ni memang terkait dengan isu yang sedang saya hadapi... Dan... memang terlalu banyak pelajaran dan pengajaran yang saya dapat melalui Surah ni. Kisahnya sangat menginspirasikan dan memotivasikan saya. Alhamdulillah! Positipp... positippp! 😁

Kedua

Jangan tunggu ada masalah je baru nak buka Quran. Do it in fun way, buka apps Quran, pastu try  scroll tanpa pandang screen dan klik. Tak kisah dapat surah apa pun, buka, baca sekali dengan tafsirnya... Dan cuba tadabbur... Serius, bila kita buat cara 'main-main' macam ni, maksud saya, kita tak baca ikut turutan satu per satu surah... Kita just klik random, kita akan teruja dan rasa nak buat lagi dan lagi... Try la! Serius... Sebab setiap surah ada kisah yang berbeza, ada kisah yang tersendiri... Nak timbulkan minat, kena ada perasaan ingin tahu kan... Serius bila baca sekali dua kali, pasti rasa nak tahu lagi dan lagi isi kandungan Quran tu...

Kadang-kadang terklik kat surah yang panjang, jangan force diri... baca je setakat yang termampu, marking dah baca sampai mana, nanti sambung lagi... Ada juga surah yang pendek contoh macam surah ke-64, Surah At-Taghabun (Saling Untung dan Rugi), cuma ada 18 ayat je... So, surah macam ni selalunya boleh habiskan one shot. Baca, fahamkan tafsirnya. Relate dengan kehidupan. Kalau tak dapat nak fahamkan, boleh ulang baca. Atau tanya orang yang lebih arif. Atau google, cari... Kalau Allah izinkan, kita akan faham. Kalau tak faham juga, move on ke surah seterusnya... Anyhow, kau baca Quran pun dah dapat pahala dah... Jangan risau, slow-slow okay... Kita orang biasa-biasa ni memang take time nak faham... Sabar... Huhuhu...



Ketiga

Berdoa agar Allah izinkan kita buat benda macam ni sepanjang hayat kita. Berdoa agar Allah permudahkan, Allah beri masa Allah kurniakan kesihatan dan kemampuan kepada kita untuk buat aktiviti macam ni... Selain itu, berdoa juga agar Allah izinkan kita untuk terus istiqamah... Kalau buat sekali je, tak guna juga kan... Kalau boleh nak buat selalu, hari-hari... Doakan saya... Moga-moga Allah izinkan. Aamiin...

Keempat

Jangan paksa diri. Jadikan aktiviti ni sebagai aktiviti mengisi masa lapang so that kita tak rasa stress sangat. Nak make it as a habit tak boleh rasa terbeban... Sebab tu saya kata, kena buat ikut termampu dulu... Kena slow and steady tapi konsisten. Percayalah, kalau kita boleh buat tanpa kita rasa stress dan terbeban, lama-lama kita terbiasa. Bila tak buat, rasa lain macam... Rasa pelik.


Apa yang korang dapat buat benda ni?

+ Of coz, pahala lah yang nombor satu!

+ Dapat fahami isi kandungan Al-Quran, segala kisah di dalamnya...

+ Dapat mengambil pelajaran atas apa yang telah disebutkan dalam Al-Quran...

+ Dapat ketenangan jiwa, lebih bermotivasi dan positif...

+ Dapat menggunakan teknik berfikir aras tinggi... Hahahah... Aktiviti Tadabbur ni macam aktiviti KBAT jugak, kena fahami ayat, kena relate dengan kehidupan sendiri... MasyaAllah... Tak dapat buat untuk satu surah, buat untuk satu ayat pun jadilah...

Sekian sahaja perkongsian saya untuk kali ini. Moga-moga Allah izinkan kita semua untuk istiqamah dalam melakukan aktiviti-aktivi yang baik seumpama ini, insyaAllah... Doakan saya!~


Note to self : Happiness is letting go of what you think your life is supposed  to look like.

You May Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...