Hargai Orang Yang Sayang Kita...

by - November 03, 2019


Hai gais! Assalamualaikum... 

Dah lama saya tak update blog ni. Sebulan lebih dah rasanya... Huhu... Melihat kepada tajuk, yes, ni cerita pasal hati dan perasaan ye... Jarang kakak nak menulis benda macam ni ye... Hahahaha...

Actually apa yang saya cuba nak sampaikan adalah something yang relate dengan kehidupan semua orang. Kadang-kadang kita memang dah tau yang orang sayang kita tapi kita tak hargai. Biasa la manusia kannn... Kita akan hargai apa yang kita suka je, apa yang kita nak je... Tapi kadang-kadang kita lupa, ada sebab Allah hantar orang tu untuk sayang kita. So, lepas ni kena ubah la, kau suka ke tak ke, kalau orang dah sayang kat kau, hargailah selagi ada. Jangan sampai orang dah bosan menunggu, dia angkat kaki, blahh... Haaa... masa tu dah tak guna dah. Game over jawabnya!

Belajar menghargai sebelum kehilangan. Serius, saya dah rasa. Dulu arwah mama tu umpama best friend saya. Semua benda dia tau. Tiba-tiba bila dia takde, fuhhh... gelap sekejap kehidupan saya. Allah je yang tahu. 😒

Bila kau dah takde siapa-siapa yang rapat dengan kau, yang kau boleh percaya 200%, yang kau sayang giler-giler, memang kau akan rasa sangat menghargai orang-orang yang baik disekeliling kau... Doakan saya semoga berjumpa dengan orang yang baik-baik dalam kehidupan ni ye... Aamiin...

Dah lama tak selfie berdua... Huhu...
Saya agak terkesan dengan video yang saya tonton kat Facebook baru-baru ni. Deep sungguh! Bertambah deep bila kita memang tengah merajuk dengan BFF kita... Hahahhaha... Serius rasa saya ni kadang-kadang macam budak-budak pun ada jugak, suka je nak merajuk. Dengan adik pun selalu je merajuk. Kikiki... Tapi saya merajuk dengan orang yang rapat dengan saya je la. Dengan 'circle kecil' boleh la nak mengada. Haha. Entah la kadang-kadang mungkin sebab kita ambil berat pasal dorang, caring, berusaha buat yang terbaik untuk dorang, buat benda sweet-sweet untuk dorang, jadi kalau dorang buat hal, memang sentap weii... Haha...

Tak boleh plak nak masukkan video kat sini... Korang tengok la kat wall saya ye... Ni linknya haa... 


Semalam saya tag BFF saya, suruh dia tonton video tu. Sebenarnya saya yang mula merajuk dengan dia. Dekat 2 minggu gak tak sembang. Tiba-tiba semalam rasa rindu giler kat dia, aisehhh, dia plak merajuk dengan kita! Yela, selalu kami jumpa hampir setiap minggu. Ni dah sebulan, since dia pegi trip ke Thailand, campur plak dengan merajuk... Sebulan tak jumpa... Hahahaha... So, kiranya video ni saya tag semalam untuk pujuk dia la. Hahaha... Sweet tak saya? πŸ˜‚Dia ni pun sweet gak, banyak kali gak PM tanya saya okay ke tidak... See! Orang sayang kita, kita kena la sayang dia... Hari tu saya la menyepi. Jawab sepatah je... Merajuk la katakan... Hehehhe... Sorry, Sarah! Harini dah settle... Kami dah keluar lepak makan-makan sesama. Heheheee... Thank you for your time, babe!~

Bila dah duduk se table, baru boleh curhat bagai... Hahaha... Thank you staf restoran yang baik hati tolong ambikkan gambar kami tadi! 😁

Orang yang sayang kita selalunya...


1. Jarang menghampakan kita... Kalau boleh dia nak kita happy... Bahagia...

2. Kadang-kadang boleh jadi mulut puaka, sound kau... Tapi benda betul la. Hahaha... Pastu bila kau merajuk, dia akan pujuk balik. Hahahahha... Nasihat cara kasar katanyaaa... Huwaaa... Bab ni saya memang takleh... Terdiam terkedu aku kalau kena marah-marah ni... Hahahah... Jangan buat selalu wei! Jiwa aku belum kental teruk lagi. Hahahahaah... Kalau nasihat baik-baik, mungkin hati boleh cair... macam coklat. Hahahahaha...

3. Effort luar biasa nak pastikan kita okay, gembira, puas hati... Hehe... Kita boleh nampak dia punya usaha nak buat kita selesa, happy, bahagia, insyaAllah... :)

Kita orang lepak kat sini hari ni... Kedai baru bukak. Servis memang tip top! Cepat & sedap... Hehe... Alhamdulillah...

4. Dia tau bila kau merajuk, bila kau marah, bila kau tak suka... Dia alert semua tu.

5. Dia terima kita seadanya... Dia tak kisah pun pasal kita kaya ke, tak berduit ke, cantik ke tak ke, educated ke tak ke... popular ke tak ke... Kuat meragam merajuk buat hal ke... Hahaha... Saya la tu... Dia terima je. Redha je dengan perangai kita. Terima kasih sebab menerima kekurangan saya. :)

6. Ambil berat. Haaa... Yang ni memang saya boleh melted. Hahahah... Cair oii... Sebab saya pun caring, so bila ada orang buat benda yang sama, fuhhh... Cair! Hahahahha... Thank you la kat korang yang caring pasal saya... Alhamdulillah! :)

7. Boleh minta maaf & pujuk kita kalau buat salah... Serius wei... Kau ingat ramai yang senang nak mintak maaf? Yang ego bersepah! Bertuah lah kalau ada yang berani minta maaf dan boleh pujuk kau kalau ada apa-apa isu antara korang.

8. Dekat di hati. Walaupun jauh dimata... kat hati dekat giler wei... Selalu je teringat. Pegi mana/buat apa... kau boleh ingat kat dia. Pastu mula la PM tanya macam-macam... Hahahaha... Sorry, saya memang suka jadi annoying kat orang-orang yang saya sayang... Hahahah... Nasib la!


9. Kau dengan dia boleh bergurau, bergelak ketawa, walaupun agak lebih kalau orang lain tengok... Macam kasar pun ada kadang-kadang, tapi sebab kau faham dia, dia pun faham kau, so korang okay je...

10. Tak berkira. Sharing is caring katanyaa... Dah sayang nak berkira amendanya kan... Makan pun kalau boleh sepinggan, tidur sebantal... Hak hak hak...

11. No trust issue! Yang ni saya memang bermasalah teruk. Susah nak percaya kat orang tapi bila dah percaya tu, memang akan percaya... Cuma kalau kantoi menipu, susah la nak terima semula. Huhuhu... Kalau dah sayang, mesti share banyak benda kan, banyak cerita... Memang percaya habis! Kau percaya dia, dia pun percaya kat kau! Titik!~

12. Menjadi orang pertama untuk kita share cerita gembira, sedih, masalah, apa kebenda semua kalau boleh nak share dengan orang yang kita sayang kannn... Haha... So maknanya, lagi banyak benda yang saya share terutama hal-hal yang peribadi, yang orang lain tak tau, haaa tu maknanya apa? Sayang weihh... Sayang... Itulah maknanya... Apa lagi... Huhu...


13. Bangga dengan pencapaian korang... Haa yang ni memang betul. Cuba tengok mak ayah korang... Dorang sayang korang, dorang memang sangat bangga dengan setiap achievement korang! Keep going... InsyaAllah... Orang tersayang sangat bangga dengan kejayaan anda! Gituhhhh... Haha.

14. Kalau dah terlampau sayang, mungkin akan bekorban banyak hal untuk korang... Haaa... Sweet kan! :)

15. Boleh campak ego ketepi... Yang ni saya memang respect! Ego macam mana sekali pun tapi  masih boleh beralah, asalkan tak bergaduh... Jaga perhubungan... Memang terbaik! Thank you, kesayangan! :)

16. Sentiasa mendoakan kita. Yang ni memang sweet giler laaa... Bukan senang nak harap orang lain doakan kita. Kalau ada yang masukkan nama kita dalam doa, fuhhh... memang sayang betul tu! Hehe...

17. Merajuk tak lama. Haha... Sebab dia sayang relationship tu.

Apa pun, macam Dai' Nasrul Zamry tu cakap, hargai dan hormati orang yang sayang kita kerana setiap insan yang hadir dalam hidup kita ada time, ada limitnya... Orang yang datang dalam hidup kita, one day mereka akan pergi meninggalkan kita... So, hargailah yang ada dengan kita skang ni. Jangan nanti bila dah takde, baru la nak rasa rindu, nak rasa kehilangan bagai... Masa tu dah tak guna dah. Masa dah tamat! Huhu... Ambil pengajaran dari perkongsian beliau. Memang ada benarnya. Ada sebab Allah temukan kita dengan seseorang. Hati kita milik Allah. Dia boleh membolak balikkan hati kita bila-bila masa je. Jaga perhubungan supaya Allah tak murka, insyaAllah... Selamat sejahtera! :)

Nota kaki : Jika tak sekuat hujan yang menyatukan langit dan bumi, jadilah selembut doa yang menyatukan harapan dan takdir. 

You May Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...